Middag på balkongen

Idag blev det middag på balkongen. En sallad med allt möjligt gott i, ugnsbakade rödbetor med getost och grillade pilgrimsmusslor med balsamicovinäger. Mums mums mums! Och det var riktigt mysigt att sitta på balkongen och njuta sommarvärmen, dricka lite rose-vin och bara prata. Precis som en sommarkväll ska vara!

Hålla-sig-vaken-tips efterlyses!

Ska snart in i ett møte dær någon ska presentera de nya data arkitekturerna vi ska arbeta med i framtiden. Problemet ær bara att jag tycker sådana presentationer ær såååå tråkiga! Jag vet att det ær intressant innerst inne och att jag måste veta det hær før framtiden men oj oj oj vad lætt jag sitter och nickar på såna møten. Provar allt, dricker kaffe, naglar i handflatan, spærra upp øgonen, vicka på tårna, precis allt men ændå sitter jag dær och nickar till slut. Det værsta ær att det ær strunt samma hur spænnand ejag tycker æmnet ær, efter 30 min så sitter jag och halvsovar och nickar till. Fruktansvært pinsamt men jag kan verkligen inte hjælpa det. Någon som har några bra idéer på hur man "osynligt" kan hålla sig vaken?

Hunger dag!

Jag fattar ingenting men jag ær vrålhungrig idag! Åt frukost klockan 08 men ær redan helt utsvulten igen. Och det ær 2½ timme kvar till lunch. Vad ska jag gøra?! Jag prøvar att dricka litervis med vatten så det kan mætta lite men det blir nog svårt det hær... Mærkligt att man har såna dagar nær man bara kan æta æta æta medan andra dagar hinner man inte bli hungrig innan lunch! Ja ja, det får bli några liter vatten mer før att fylla magen med något...

Varmt?!

Idag cyklade jag till jobbet i mina långbyxor och svart skjorta... det blir jættevarmt efter 35 min på cykeln nær det ær 20 grader i skuggan... bara så ni vet...


Märkligt!

Mitt förra inlägg försvann. Eller alltså jag skrev ett innan det med rulltårta vilket förklara att det inlägget startar lite konstigt eftersom detta skulle kommit först! Nå ja jag provar igen då...

Gick hem från jobbet 16:15 idag då jag hade gjort dagens timmar. Gjorde sallad med lite allt möjligt, skinka, fetaost, isberg, tomat, gurka, chorizo, salladskrydda, lite majs och avocado. Åt lite och la resten i en bunke, ställde in den i kylskåpet, öppnade kylskåpet så bunken åkte rakt i golvet så hälften åkte ut... Men Jacob får lite i alla fall! Sedan var det tid till ansiktsmask, en jättego från Nimue som jag köpt på Åsas klinik Smuk. Nästa steg var att fixa naglarna, sedan i myskläder och stryka två skjortor. Satte mig i soffan i två sek så kom Jacob in genom dörren. Vi bar upp tre flyttkassar med saker vi ska ge bort, han drog på brännboll, rundbold, og jag packade upp kassarna på bordet. Det är saker som en vän till han ska komma och kolla på och ta vad han vill. Om någon mer vill komma och ha så kom förbi på onsdag kväll! När jag packat upp allt så fick jag lite tråkigt och bakade en rulltårta så nu har jag något att bjuda på på jobbet också. Nu ska jag sätta mig i soffan dricka en kopp te och bara mysa en stund.
Skönt med allt solljus det gör ju att man bara orkar orkar orkar!

3 dagar kvar innan semestern.....

Rulltårtan

Här kommer förresten receptet på rulltårtan! Ja alla har väl recept på rulltårta men här är en som alltid funkar!

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl vispgrädde eller mjölk
1½-2 dl (jordgubbs)sylt

Sätt ugnen på 250º. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och jättepösigt, minst 3 min. Rör i mjölblandningen och grädden/mjölken försiktigt. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter. Strö socker på rulltårtan och vänd upp på annat bakplåtspapper. Fyll med sylt och rulla ihop.


Søndagen

Jag stod upp tidigt i søndags, redan klockan 0730 men det var sååå skønt att komma upp i ordentlig tid. Tog det stilla och roligt dærhemma, førsøkte installera bredbandet men det gick inte..., åt frukost och bara myste runt. Åkte sedan ut till Bjæverskov och la mig i Jonnas och Arnes trædgård och solade några timmar. Sedan tog jag med mig Jacob och Casper hem efter att vi ætit frukost. Dagen avslutades med att jag och Jacob åkte ut till Ishøj strand på kvællen och badade super længe, såå skønt i vattnet! Det var minst 20 grader och vi var i alla fall i vattnet i 20 min. sedan spelade vi lite yatzy, myste och grillade. Superhærligt att æta kvællsmat på stranden och Ishøj strand ær helt klart vacker och underbar, lite som Getterøn med stooor sandstrand och sandbotten. Kan klart rekommenderas till besøkande =)

Nu ær verkligheten hær igen dock så vi ær båda på jobbet. Men nu har jag bara 3½ dag kvar till semester, jubiii!

Lördagen

Nu ska ni så få höra om min sköna lördag som jag haft helt för mig själv! Jacob har nämligen ordnat Nicolais svensexa idag så de har varit ute och lekt hela dagen. Därför jag varit lite försiktig med detaljer om helgen innan så jag inte försagt mig... haha

Började dagen med jogging men oj oj oj det gör verkligen tokont i mina smalben fortfarande, inte så bra... Men jag fick gjort sträckan på vanlig tid i alla fall så det var ju skönt! Sedan in i duschen och god frukost med älsklingen.

När jag hade droppat av Jacob och Casper ute där de skulle kidnappa Nicolai så åkte jag till stranden. Stekte mig i några timmar, sååå skönt, bara ligga och läsa och lyssna på musik. Sedan var det dags att åka hem för att ordna lite =)
Började med att fixa lite på balkongen och plantera om våra solrosor som växer och växer som de tonåringar de är! Jag sådde fröna för ca 2 veckor sedan!


Vi har även fått smultron av Ulrica! Och vi har en massa sallad, kryddor och blommor, se vad fina de är!





Så kom vi till bakning och det blev skräddarkakor som jag minns att mamma alltid bakade förut. Smakade självkart lite och mums mums.  Orkar inte vända bilden, sorry....



Nästa bakverk fick bli kanelbullar fast denna gången gjorde jag halva degen med Nutella. De ser riktigt goda ut men jag har faktiskt inte smakat än, får bli till kvällskaffet!


Nästa projekt blev tvätten så några maskiner har jag hunnit med också innan jag lagade mat. Skulle gjort ceasarsallad men jag har ju köpt fel fisk! Jag hade köpt sardiner och inte sardeller så det blev lite svårt att göra dressingen... Någon som vet vad sardeller heter på danska?!?!?! Men det blev en sallad med thai kyckling istället. Mumsigt!



Nu sitter jag i soffan med en god drink som jag blandar på rabarberdrickan jag gjorde igår kväll (samma som jag gjorde för några veckor sedan) och vitt vin.

hoppas ni också haft en mysig dag! Nu ska jag sätta på Gran Torino och så blir det kaffe, bulle med nutella och mys pys i soffan. Kram!

Städat

Så nu har jag varit jätteduktig och städat härhemma så nu är här helt rent och fint till helgen. Såå skönt att inte behöva göra det imorgon! Så nu kan jag njuta njuta njuta av kommande två lediga dagar! Jubii!

Har fixat lite på balkongen också. Allt växer som ogräs och snart har vi faktiskt vårat första smultron vi kan äta tack vare donation från Ulrica =) Jag gläder mig!

En timme kvar

tills man kan gå hærifrån. Ska bli sååå skønt med helg! Ska bara slappa av massor och myspysa. Mer detaljer kommer løpande...

Jag måste bara få gnælla lite om att det faktiskt ær jættesyns om mig. Idag fanns det bara gurka, tomat och kyckling till mig på lunchen. ALLT annat innehøll något jag inte tålde. Till och med osten hade de lite kæckt garnerat med valnøtter. Så inte nog med att man sitter på jobbet en strålande sol dag, jag ær svinhungrig också! Så nu ær det slutgnællt, men lite synd ær det om mig...

Puss på er - kom ihåg solskyddsfaktorn!

Mys kvæll

Igår hade vi en riktigt mysig kvæll och jag fick snællt bita i mig att det inte ær så synd om mig som jag tycker ibland...
Vi var ute i Bjæverskov hos Jacobs førældrar och åt god mat, drack vin och bara pratade och myste. Det var verkligen det jag hade brug før och jag blev helt varm i hjærtat nær jag tænker på hur fint min "extrafamilj" tagit emot mig hær i Danmark. Tænk vilken tur att jag træffade just Jacob som har en så fantastisk familj som tagit emot mig med øppna armar!

Idag var det 19 grader nær jag cyklade till jobbet klockan 07, SOMMAREN ÆR HÆR!!!

Efter jobbet en øl i parken i solen sedan tacos med Casper och Jacob. Livet ær skønt før idag ær det fredag och snart ær det helg!

Kaffe..

Jag har kafferast just nu... Jobbar i och før sig hemma så det ær væl inte jættesvårt att smita ivæg på kafferast =) Jag førstår bara inte varfør jag blir så hungrig nær jag jobbar hemma, ær det bara før att man vet att maten finns dær eller vad? blir hela tiden sugen och får verkligen fokusera før att inte gå runt och småæta. Men kaffe, det får man dricka så here I come kaffebalja!


Hemlængtan

Emma hade skrivit en kommentar igår om att hon och Andreas och Malin, Anders och barnen skulle ner på stranden och ha picnic och jag fick en sån hemlængtan så jag kunde knappt andas. Det var som att få en spark i magen. Mærkligt att den kænslan aldrig førsvinner, jag har ændå inte bott i Varberg i 8 år nu så jag borde ha vant mig. Men speciellt på somrarna så ær det extra hårt att ha så långt till familjen, vænnerna hemma och till fantastiska Varberg. Vill också kunna sætta mig på cykeln och ta en tur ner till havet på kvællarna, sitta på klipporna med en god picnic och lite vin och bara mysa med næra och kæra...

Bilder... nja...

Jag skrattar så jag gråter, har ju lovat att lägga upp bilder till er på 1 års resa, tjejhelg i Borås och allt annat som hänt det sista men jag har inte en enda bra bild. Alla är katastrof! Ha ha ha. Så sorry men så kassa bilder kommer inte upp här, så kul ska ni inte få ha det... Jag ska gå en kurs i kamera hantering tror jag...

Sommarmat

Idag blir det sill och potatis till middag. Mums! Ska gøra lite extra potatis också så jag imorgon kan æta knæckemacka med kall skivad potatis, kaviar och tomat. Mums!
Ska gøra lite god dessert också tror jag med fil, lite vaniljsocker och frysta hallon och blåbær i mixern. Blir som mjukglass, supergott.

Semester på jobbet

Man kan lugnt mærka att vi kommit in i semesterperiod på jobbet. Helt lugnt och stilla på kontoret och telefonerna ringer knappt, får max 50 mail per dag (vilket ær extremt lite) och jag hinner faktiskt andas mellan varven. Skønt!

Fick i måndags veta att Janice kommer ta øver hela mitt arbete som inte har med financial EDI att gøra. Så skønt før det betyder att jag faktiskt bara har en heltidstjænst nu! Jubii!!! Så nu ska jag njuta av sommaren med att gå hem klockan 16 varje dag och få en lång skøn kvæll på balkongen med korsord eller en god bok. Ska børja idag! (Okej jag kanske jobbar øver någon gång men inte alls så mycket som idag!) Så nu længtar vi bara tills klockan blir 16 så ska jag skutta glatt ut genom dørren!

Malin!

Har sett att du har ringt i två dagar nu men jag har inte hørt det... Då du aldrig ringer (;-)) så børjar jag bli lite orolig nu så kan du vænligen ringa 18:30 idag också så ska jag sitta klistrad vid telefonen?

Hærliga hærliga sol!

Visst ær det himla skønt nu nær sommaren har kommit (tillbaka). Det ær strålande sol, klarblå himmel och i alla fall 25 grader hær i Køpenhamn. Så himla skønt! Ska gå från jobbet i riktig tid idag, ut till Peter och Merete och låna Luna før att gå en lång skøn promenad dær jag kan tænka lite øver både det ena och det andra.
Har en del som ska vændas några varv i hjærnan så jag kan få lite lugn och ro.
Men 54 min arbete kvar innan jag kan smita ut i solen!

och det blir værre...

... før nu har en tjej i huset bredvid precis trænat yoga och det ær ju fint nog. Men den kvinnliga delen av kollegorna på Maersk hade nog uppskattat om hon hade tagit på sig klæder nær hon gjorde det!!! Och nej de bor inte i samma lægenhet så vi har två nakenfisar i huset mitt emot och nær værmen kommer så tjoff - ryker klæderna? Men hjælp?!?!?!

Barnførbjudet!!!

Måste bara berætta något hysteriskt roligt. Igår satt jag i ett telefonmøte med några mycket sura indiska kollegor. Var mitt uppe i en diskussion och læt øgonen glida længst med bostadshuset utanfør våra fønster. Helt pløtsligt ser jag en man stå foran sin computer og lege med sig sjælv mycket mycket tydligt och ogenerat... Jag kunde knappt hålla mig før skratt och viftade vilt med hænderna så mina kollegor på kontoret skulle se. Sedan utbrøt tumult med mænniskor som skrattade hysteriskt åt mannen på andra sidan.

Man kan lugnt sæga att det var lite svårt att hålla mig før skratt dær jag satt i en mycket allvarlig diskussion...

Kæreste weekend.

Vores kæreste weekend startede efter jeg var færdig med arbejde lørdag, derefter tog vi til Mosehuset i Borup, et lille hyggeligt med en masse smukke og sjove ting, samt bedstemor´s pandekager :-)

Der efter kørte vi til Næstved hvor vi skulle overnatte på Hotel vinhuset. Efter vi havde lagt vores tasker på værelset, gik vi en tur i byen for at se lidt af Næstved, jeg kendte en lille park med et højt tårn med en meget fin udsigt og sjove munke figuer ( det er ham til højre )




Efter en flaske champagne og en dejlig snak under 4 øjne i karbadet, skulle vi spise middag. 5 fine retter, men vi var godt nok trætte så vi gik i seng ved 23 tiden, så vi kunne være friske :-)




Efter en kedelig gang morgenmad kørte vi mod Rødvig hvor vi skulle se Stevns Fortet / koldkrigsmuseet. Inden der blev det dog lige tid til at spise en lille bitte is, samt et smut forbi min mor´s barndomshus.




Så blev det tid til en rundvisning på Stevns fortet, lidt andeledes end vi troede, men stadig interesant, her ses Jo efter vi er gået under jorden, for at se alle de underjordiske gange samt de store kanoner..

PEACE MAN !!




Til sidst på turen så de 2 " rævegange", så man kunne flygte hvis man var blevet angrebet, der var blevet lavet en gang, ud på stranden, så der nød vi de sidste 10 min i den dejlige sol..



Jeg vil bare sige tak til Jo for en dejlig weekend, det var dejligt at det kun var os 2 i næsten en hel weekend og nu har vi været sammen i det første år af rigtig mange.. PUSS

Nope

det går inte. Jag har ingen energi att sätta mig och pilla med bilder och visa er helgen så det får vänta. Tar helt enkelt paus med just det tills jag får oväntad energi.... Sorry.

20 min kvar...

Sedan går jag hem før idag. Ska cykla hem sedan æta litet mellanmål. Nær Jacob kommer hem ca 18 ska vi ut och intervalltræna våran tur runt sjøn, gick riktigt bra førra gången, och sedan blir det till att laga mat. "Rester" från helgen, potatisgratæng och køtt och massa sallad, mums! Sedan blir det nog vaniljglass och hemmagjord rabarbersås till efterrætt idag... Tur man cyklar 16 km per dag plus løper de dær 6 km lite då och då så man kan få unna sig all god mat som finns.

Jag skulle aldrig øverleva om jag inte fick æta ordentligt! Bantning ær helt klart inte min grej, jag tænkte dock prøva en detox men det ær ju bara en period och faktiskt mest før att se om min hud och mitt hår kan få det lite bættre... Men som sagt, bantning - nope tack. Æta sunt och nyttigt, røra på sig massor och så unna sig all god mat lite då och då - Ja tack!

Så om 20 min ær det på med cykelhjælmen (om jag hade ægt någon så endast bildligt talat...) och hemåt. Wohooo!

Måndag morgon

igen! Hur gick det till, jag fattar ingenting!

Men helgen har varit trevlig med midsommar firande, massa kørande med bilen på landet, hitta miljoner mysiga hus som var till salu, bo på hotell, okej mat, riktigt dålig frukost, køra mera med bilen, ett fort och besøk i gångar under jorden, køra mer bil och sedan hem, diska sista från midsommar, packa upp væskor, førbereda måndagen och stupa i sæng.

Som sagt hur gick det till, vi har ju knappt gjort något =)

Uppdateringar med bilder kommer senare!

Vi har i alla fall en...

... sak som visar att ær midsommar, øsregn!!!
Så nog ær det midsommar alltid...

1 årsdag

Det svindlar i magen nær jag ser dig
Du ler
det værmer hela min kropp
Du rør vid mig 
min hud suger din kærlek till sig
Vi sitter i soffan, bara ær, tysta, var før sig i sina tankar
ett øgonkast
tillsammans før alltid



Nu har det gått precis ett år sedan vi møtte varandra før førsta gången!

Ælskar dig min pussgurka och det har varit ett underbart år!

Love från din tomat...


Glad midsommar!!!

Till alla er som firar och har ledigt idag (ja mamma till dig också fast du jobbar natt...)
Ni får ha en riktigt glad midsommar med orgie i sill, færskpotatis, græddfil, tunnbrød, blommor, sommarklænningar (gløm inte ollen och lovikavantarna bara...), brunbrænda ben (om ni varit duktiga att anvænda brun utan sol...), ta hand om er stora kærlek (någon av er behøver ju ta hand om den andra nær den andra blr før full och slår sig halvt førdærvad nær han/hon provar att dansa små grodorna på matbordet...) och inte minst njut av lugnet lugnet lugnet som sådana hær høgtider ger...

Advarsel danskar - det hær var svensk ironi....

By the way - vi håller inte på med midsommar hær i DK så vi har bara bjudit hem några vænner som vi myser med ikvæll... God mat, rødvin och myspys... Ja vi har det ganska bra... 

Alt for " vores" damerne løb

Sidse, Stine og Jo løb alt for damerne´s løb i fælledparken onsdag aften. 36 min stod uret på da de kom samlet i mål efter de 5 km. Det var super at se hvor "sjovt" de havde haft det..

Her står de 3 vindere, is vand og goodiebag :-)



Imorgen er det midsommer, Jo skal lave mad til os alle 4, vi får besøg af Lena og Michael. Det skal blive rigtig hyggeligt at opleve lidt af en svensk midsommer, krydderet med lidt dansk.. Glæder mig til at holde en rigtig midsomme i Sverige..

Glædelig midsommer til alle der læser.

Så har vi avklarat førsta loppet!

Det gick riktigt bra och jag ær vilt imponerad av Stine som aldrig løpt så långt førut och som ændå høll hela vægen. Verkligen hæftigt!
Efter att vi hade sprungit så tog vi hem till Jacob och åt middag, chili con carne (utan bønor før mig med tanke på min nya allergi...), brød och sallad. Smaskens. JAg stupade i sæng 22 och enligt Jacob så somnade jag visst på størt. Hærligt trøtt i kroppen.

Nu ska vi bara planera in næsta lopp!

Andas in... andas ut...

Lite mycket just nu bara så uppdateringen hær ær fruktansvært dålig, jag vet!

Jag ska bara
...fixa alla projekt som ær efter mig på jobbet...
... springa ett lopp på 5 km med svægarinnorna idag...
... planera och fixa något sorts midsommarfirande på fredag med Lena och Mikael...
... åka på 1 års mys pys dag med ælsklingen i helgen...
... jobba lite mera skulle jag tro...
... osv...
... osv...
... osv...
MEN mest av allt ska jag komma ihåg att berætta før pussgurkan hur underbar han ær som skøter ALLT dærhemma just nu nær mitt liv håller på att falla samman. Tack snælla søta, værldens bæsta pussgurka før att du gør allt och førstår att jag har lite mycket nu.
SEN nær allt det ær klart så lovar jag att uppdatera bloggen om tjejhelgen i vbg, bilder, loppet idag och allt annat som hænder och har hænt...

Oj oj oj

Supertrevlig helg med mina goa tjejer. Allt før mycket rødvin, øl, god mat och massa godis. Trøtt i hela kroppen idag, tillbaks på jobbet dock sedan 06:45. Skønt det ær att få en realitycheck varje måndag morgon... Och vad hærligt att alla kollegor ska på semester så jag under de kommande veckorna kommer skøta 4 personers jobb...

alene hjemme

Ja nu når jeg er alene hjemme må jeg også hellere skrive lidt herinde.. Vi har de sidste dage i København haft et kraftigt regnvejr, ja jeg har aldrig prøvet noget ligende. Vi har ca fået 100 mm regn siden torsdag aften, hvor der var tøseaften. Vores gartneri på altanen har klaret sig, tror jeg.. Johanna og jeg har hældt vand af de forskellige krukker 3 gange, så jeg håber ikke at de er druknet.. Men nu får vi sol de næste par dage, så det skal nok gå :-)

Jeg er som sagt alene hjemme, da Johanna er i Sverige for at besøge Ulrica og Marie. Efter jeg kom hjem fra arbejde og lidt hygge hos Stine og Casper, så får sofaen nok det meste af min opmærksomhed..

Jeg håber at I alle er kommet godt igennem regnen og foresten får Peter lige en fødselsdags hilsen herinde fra også !! Tillykke med de 32 år...

Tjejkvæll

Hade tjejkvæll igår med Malen och Marianne. Vi var hemma hos oss den hær gången så det blev thaigryta och sedan pannkakor som Jacob snodde ihop åt oss. Thaigrytan blev riktigt bra faktiskt. Jag lægger in receptet en annan dag, hinner inte riktigt nu... Och pannkakorna - med nutella (varfør ær jag inte allergisk mot det?!?!?!) och vaniljglass. MUMS!

Vi fick i alla fall pratat igenom en hel del och hade det supermysigt som alltid. Tack tjejer før en lyckad kvæll!

Det var lite hårt att gå upp i morse dock. Klockan 6 ringde klockan och jag var SEEEG. Men idag ær det en tur ut till Ulricas sommarstuga i Borås dær jag ska hålla helg med Marie och Ulrica. Massa god mat, rødvin och løsgodis! Så nu blir det inga fler inlægg førræn helgen ær øver. Klockan 12 bær det av på roadtrip med Jean-Pierre! WOHOOO

Kyckling a la Therese

Tøserna var ju hemma hos Therese och tittade på schlager før ett tag sen och hon serverade en fantastiskt god kyckling gryta. Så jag bad henne om receptet och here comes!

1,5 kilo kyckling

5 dl matlagningsgrædde (12% fett)

2 burkar creme bonjour medelhavskryddor

1 burk soltorkade tomater

1 liten squasch

1 gul løk

Lite salt och chili

Stek kycklingen och krydda med lite salt och chiliblandning. Lægg i en form. Stek løken och squaschen. Lægg i formen. Hæll øver soltorkade tomater, creme bonjour, matlagningsgrædde och lite færsk chili/spansk peppar. In i ugnen tills såsen kokar lite.

Lætt som en plætt! Servera gærna med røtt råris.

Mums fillibaba!

Nu tillbaks till arbetet!


Onsdagskaka

Vi har alltid onsdagskaka på jobbet. Det brukar oftast innehålla saker som jag inte får æta men idag hade de en ren uppenbaring i kantinen - tiramisu!!! MUMS vad god den var. Jag vill ha mer mer mer mer!

Playdate

Idag har Jacob och Peter playdate ikvæll. Peter hade fått fri av Merete så han ville gærna leka med Jacob. Och jag tænker jobba sent sent sent idag så jag blir klar md lite grejer så nu behøver jag inte heller ha dåligt samvete øver det. Skønt nær pojkarna får leka av sig lite. De blir så lugna och lættskøtta då =)

Helgens mat och bak

Jag bakade sirapslimpor i helgen efter Leila's recept och jag måste säga att det blev fantastiskt gott! Det jäste inte riktigt som det skulle men det är för att jag inte har tillgång till vetemjöl special här i Danmark. Så de blev inte superfluffiga men super duper goda! Jag behöver aldrig mer köpa bröd för nu har jag hittat det ultimata bröder när jag är sugen på svensk limpa!

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.

Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.

Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 grader.

Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.


Sedan hittade vi hel rödspätta så till middag blev det helstekt rödspätta. Också mums! Till blev det kokt potatis och stuvad spenat eftersom jag är ett sånt spenatfreak. Om ni tycker om fisk så måste ni våga prova att helsteka en rödspätta, det är mycket mycket godare än fileer. Det gör faktiskt riktigt stor skillnad! Kom bara ihåg att gnugga in citronpeppar på skinnet innan ni steker så får den god citronsmak också.


Idag blir det köttbullar så nu ska jag ut till spisen och trilla bullar för glatta livet!


Vet ni vad?

Det regnar i Köpenhamn idag... Då ser man ut så här när man cyklat hem utan regnkläder...

Sojamjølk...

... ska man ju gærna drick nær magen inte ær så glad før laktos. Så jag har ju lydigt hållt mig borta från mjølk och istællet satsat på sojamjølk i kaffet, sojayoghurt till frukost och allt sånt. Vill ni veta något roligt?! Sojamjølk kommer från sojabønan som ær en baljvæxt. Tro piiip att jag fick en allergisk reaktion mot bønor hæromdagen fastæn jag inte ætit baljvæxter på evigheter - jag har ju før kattsingen hællt i mig en liter baljvæxt i veckan - något som jag nu ær riktigt allergisk mot! Livet ær så jækla orættvist! Nu ligger jordnøtter, bønor, sojamjølk, linser, allt sånt i stora farozonen. Ja ja, så går det nær man førsøker undivka en allergi - då får man en annan!

Någon som har något tips på vad man ska dricka i kaffet om man inte tål laktosen eller sojamjølken?!?!?!

Wohooo

Igår hade vi verkligen en supermysig dag dær vi bara møs, møs och møs... eller myste... eller vad man nu gør... Anyway - sedan nær jag skulle gå och lægga mig så ville jag inte somna sjælv så Jacob fick titta på TV i sængen, något som annars ær helt førbjudet før jag vet att det påverkar m in sømn alldeles før mycket. Jættemysigt igår -resultatet idag?

Jag ær som en j-kla zombie, har inte kunnat sova något alls, vaknade varje gång det var någon biljakt eller något på tv;n Suck! Så kan jag læra det, tv:n ska vara AV nær jag går i sæng!!!!

Stranden

Lite bildbevis på att det faktiskt var fint väder förra helgen!

Picnic i parken här med Casper och Stine.



Jacob försöker värma sig efter årets första dopp i vattnet. Ja jag var också nere i vattnet! Iskallt men skönt att få kasta sig i havet igen. Saknar verkligen våra familjedagar på stranden när vi allihopa ligger på 5:e. Men nu fick jag ju med Jacob i 1½ timme innan han höll på att dö av uttråkning... Jag tror jag får lära honom stegvis hur man blir äkta medlem i familjen Dahlin där man ligger på stranden i 7 timmar i sträck alla dagar hela semestern.... Så jag började nu så är han kanske redo tills vi kommer hem på semestern...


Nå ja det var förra helgen det... Nu regnar det är lite småkallt och en alldeles perfekt dag att baka och mysa tillsammans. Om bara det j-kla brödet kune jäsa också...
Men vi myser ändå och idag blir det helstekt rödspätta, mums!


fotbollsmatch



Ja men vad ska man säga mer än tillykke Danmark till sejren...
Det var ikke helt sjovt att sitta här i Köpenhamn igår med 10 galna danska fotbollsfans... som tur är är de ganska snälla så de retade mig bara i ca 78 timmar eller så...



Nicolai halvvägs in i bilden..., Michelle, Dan, Ann-Dorthe, Lasse, Casper och Stine var på besök. Också Jonna och Sidse var med men de har inte fastnat på bilder av någon grund...
Vi började kvällen med hamburgare och lite öl, sedan blev det fotboll för hela slanten. Var en supertrevlig kväll med massa goda skratt. Blev också bestämt att vi ska ha kräftskiva (krabsegille) hos AnnDorte och Lasse i aug/sep. Jubii!!!

Tack alla för en fantastiskt hygglig kväll!

Øver och slut

Nu slutar min arbetsdag har jag bestæmt mig før! Jag ska bara bestæmma mig också før vad jag ska gøra med de hær 4 timmarnas øvertid också... Ska jag spara dem till næsta fredag så jag kan åka redan vid lunch till Ulrica... det kan jag nog iofs ændå bara genom de timmarna jag jobbar ihop næsta vecka... så jag kanske helt enkelt skulle ta och casha ut i øvertidsbetalning, aldrig fel med lite extra pengar i sommar :).

Livet ær fullt av hårda beslutningar!

Tråkigt

væder idag tycker jag! Regnar och ær helt grått och tråkigt.
Hær ær nationaldag idag så Jacob har ledigt. Han har åkt ut till Bjæverskov før att fira lillebror Casper som hade fødelsedag i førrgår.
Jag sitter på jobbet dock, passar på att jobba av en massa idag då vi egentligen har en halv helgdag men næstan ingen ær på kontoret = arbetsro! Till kvællen blir det grill hos Evelyn, vår chef, men från børjan var vi 8 tjejer, nu ær vi 3 kvar som kan =( Men det ska nog bli kul ændå. Det blir kinesisk bbq så det ska bli riktigt nice! Jag har blivit lovad att inte behøva æta kycklingføtter idag, puha!

Sitter just nu och håller på med en power point presentation som jag ska hålla før alla de andra centrena ute i resten av værlden næsta vecka men jag tycker inte det blir bra.... får inte riktigt till ordningen kænner jag... Får lura lite mer på det tror jag...

Kram så længe!

Hjälp...

Jag är med i en japansk tv-show! Ja men det är faktiskt riktigt kul program, urtramsigt men fortfarande kul. Lagom för en kväll när man jobbat hårt hela dagen och bara sitter i soffan med ett glas vin och sin älskling. Är lite nere men ska nog snar komma upp till ytan igen. Kram till er alla!

Mærkligt væder!

I morse nær jag skulle bege mig till arbetet så tittade jag ut genom fønstret, helsvart himmel och pissregn = tåg. Så jag tog med mig mitt paraply och begav mig ut. Nær jag gått i två min slutar det regna och solen strålar från klarblå himmel. Var kom den ifrån?! Sedan har det varit strålande sol och varmt varmt varmt. Men liksom då kunde jag ju ha cyklat!!! Så onødigt att jag missade den vardagsmotionen. Jag ska också runt på møten i halva stan så då hade jag verkligen behøvt cykeln istællet som nu nær jag måste gå gå gå. Men så ær det några dagar, det var nog meningen att jag skulle åka tåg och gå idag!
Hoppas vædret ær fint hos er också!

Hipp hipp hurra!

Før moster Lotta på hennes fødelsedag! Grattis kramar från Danmark!

Inte så roligt kanske...

Igår satt jag och Jacob och åt middag, lax med pasta och pesto som Jacob gjort sjælv och så grøna bønor till det. Helt pløtsligt så børjar det bara klia i hela halsen, munnen, øron, bihålor, øverallt på mig. Fick en total allergis reaktion och hade jættesvårt att andas. Var tvungen att ta en massa cortison, astmaspray och allergipiller. Fick ringt till mamma som fick lugnat ner mig lite men jag mådde super dåligt. Har aldrig upplevt førr att jag har blivit så dålig av att æta ting som jag inte visste innan att jag var allergisk mot. Verkligen sjukt æckligt! Stackars Jacob då som aldrig har sett mig allergis mot mat førut, han fick ju en smærre chock øver allt som hænde med att jag låg och kved i soffan, børjade gråta før att jag var så rædd och inte riktigt kunde sæga något! Usch vad jag kænner mig besværlig med alla dessa allergier! Førlåt Jacob men ajg visste inte att jag var allergisk mot det vi åt igår, inte så allvarligt i alla fall!

Just det ja och innan allt detta så var vi ute och sprang runt sjøn, den vanliga turen på ca 4 km som jag aldrig har haft problem med førut. Efter ca 3 km så blir det helt svart framfør øgonen och jag svimmar! Hur mærklig dag var inte det då?!

Sommar!

Har tyværr inte uppdaterat på hela helgen då det har varit full fart på. I fredags kom vi ivæg på spontan fest och var inte hemma føre 04 på natten (jag kunde inte somna dock utan somnade 0530), lørdag var det upp ca 10 och sedan ivæg på loppmarknad, inkøp av veckans mat och sedan cykla hem med alla grejerna. Vi møtte Stine och Kasper i parken dær vi åt lunch ihop. Det ær superbra før parken ligger bara 50 m från vår ytterdørr, perfekt! Sedan bar det av till Peter och Merete. Jag tog en lång promenad med Luna och sedan var det god mat från grillen som væntade. Till dessert blev det min frysta cheesecake och jag måste sæga att jag hittills inte misslyckats med den. Den ær verkligen tokgod! Vet inte om jag lagt in recept men annars gør jag det snart, lovar!
Søndag bjød på att røja røja røja i lægenheten, besøk av Jacobs førældrar och sedan en kvæll full med egen-tid till mig då Jacob åkte till Brøndby før att se en fotbollsmatch. Det var så skønt att sitta i lægenheten och kænna att vi har børjat komma på plats. Alla saker, undantaget 1 enkel låda ær uppackade, nu ska man bara bo in sig i det hela också...
Igår  måndag så blev det stranden och årets førsta dopp, besøk hos Lasse och AnnDorthe, parken en tur och sedan riktigt god middag, citron och vitløksfylld hel kyckling. Dessert - Kladdkaka. Så ja det var en snabb summering av helgen... Nu var man tillbaka på jobbet... Vill gærna ha semester snart, ha ha ha!
Kram på er!

RSS 2.0