HELG!!!
Sydfransk fisksoppa
Till 6 personer behöver du:
1 stor gul lök
2-3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 kuvert saffran (1/2 gram)
1 liter fiskbuljong
3- 4 dl torrt vitt vin
salt och malen svartpeppar
1 1/2 dl strimlad purjolök
1 1/2 dl strimlad morot
1 strimlad fänkål (eller 1-2 tsk torkade fänkålsfrön)
400- 500 g färsk laxfilé
400 g färsk torskfilé
6 färska jätteräkor
500 g räkor med skal
hackad färsk basilika eller persilja
Aioli:
2-3 vitlöksklyftor
1 krm salt
1/2 g saffran (1 kuvert)
2 äggulor
2-3 tsk ljus dijonsenap
2-3 dl olivolja
1. Aioli: Skala vitlöksklyftorna och pressa dem direkt i en skål. Tillsätt salt och saffran och rör blandningen jämn. Rör i äggulor och senap. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under ständig vispning (gärna med elvisp) tills aiolin tjocknar. Ställ svalt till servering.
2. Skala och grovhacka löken. Fräs den i olja i en stor kastrull. Häll på tomaterna. Pressa ner vitlöken och tillsätt saffran, buljong och vin. Sjud sakta i 20 minuter.
3. Ansa purjo, morot och fänkål och strimla fint. Krydda soppan med salt och peppar och tillsätt de strimlade grönsakerna. Använder du torkade fänkålsfrön ska du tillsätta dem nu. Skär laxen i stora tärningar, torsken i bitar och lägg i soppan. Sjud tills fisken är precis genomkokt - men inte mer.
4. Lägg i jätteräkorna, som bara behöver sjuda ett par minuter. Hetta till sist upp räkorna i soppan, de får inte koka. Strö över basilika eller persilja och servera genast. Bjud aioli till.